Top
Plaja Nacpan, Palawan

Am mai povestit eu pe aici, prin blog, cum m-am întors cu febra Dengue din Filipine, dar am zis să nu se rătăcească subiectul în negura articolelor lungi. Și, pentru că vine sezon de fugit în locuri calde, zic să reiau.

Când acasă încep zăpezile, ce poate fi mai frumos decât să lenevești pe o plajă.

Când acasă încep zăpezile, ce poate fi mai frumos decât să lenevești pe o plajă.

Sincer, până acum nu am acordat o prea mare atenție vaccinurilor sau tratamentelor pentru bolile pe care le poți lua în călătorie. Adică, nici nu le-am ignorat complet – am verificat întotdeauna dacă există vaccinuri obligatorii pentru țara pe care urma să o vizitez. Dar, dacă tratamentele se încadrau la categoria recomandat, nu le mai acordam prea mare atenție.

Apoi, a mai fost și naivul „nu mi se întâmplă chiar mie”, alături de păcătosul „sunt țări destul de turistice / traficate, nu au probleme de-astea”.

Greșit!

Parasailing în Boracay

Parasailing în Boracay

Febra dengue

Dar mi s-a întâmplat chiar mie – febra Dengue, într-una dintre cele mai turistice țări Filipine.

Febra Dengue este cea mai răspândită boală transmisă de țânțari ce poate fi făcută în Filipine. Dar și alte țări au parte de ea – de la Etiopia, la Nepal, via Brazilia. Este specifică climatului tropical și sub-tropical. Și o iei din zonele urbane sau semiurbane, deci nu trebuie să te duci prin cine știe ce junglă ca să te pricopsești cu ea.

Irealul verde al orezăriilor

Irealul verde al orezăriilor

Simptome febra dengue

Ca simptome, febra dengue adună așa –

Febră, după cum îi zice și numele
Dureri de cap să mori
Dureri ``de oase`` și musculare. Maldita asta de boală mai este cunoscută și ca febra oaselor rupte.
Greață și vărsături
Eczemă

Eu le-am avut pe toate. Am avut dureri de cap și febră mare, peste 40 °C, care veneau însoțite de amețeli și o senzație dubioasă de semi – conștiență. M-au durut foarte tare oasele, îmi venea să vomit constant. Plus o textură ciudată a pielii, în tonuri roșiatice, de parcă mă arsesem la soare.

Nu este chiar comun, dar boala poate fi fatală. În anul în care fusese publicat ghidul meu Lonely Planet, 193 persoane muriseră de Dengue. Deci este foarte important să fii monitorizat și supravegheat.

Apusurile au meritat toată febra

Apusurile au meritat toată febra

Tratament & prevenție febra dengue

Pentru Dengue nu există nici un tratament specific. Paracetamol sau algocalminul se pot folosi pentru a scădea febra. Este însă nevoie de o monitorizare permanentă. La mine trombocitele și leucocitele au scăzut mult și au avut nevoie să fie supravegheate continuu. Nu trebuie luată aspirină, deloc. Bine că nu am avut, aș fi luat orice.

Vaccinul pentru Dengue nu este încă atât de răspândit, e disponibil doar în câteva țări. În România nu îl avem încă, dar pare că cercetările și producția se mișcă repede și poate îl vom avea curând.

Cu câteva ore înainte să înceapă primele simptome

Cu câteva ore înainte să înceapă primele simptome

Metodele de prevenire se rezumă la aplicarea cremelor anti-țânțari (DEET mare, 50), haine care acoperă cât mai mult din piele, plase de țânțari și spirale împotriva țânțarilor, plasturi, camere cu aer condiționat sau ventilatoare.

Recunosc, eu nu prea am făcut asta. Dar nici țânțarii nu se țineau roi după mine. Concluzia a fost – îi vezi, nu îi vezi, de acum te protejezi.

Rezerva de produse anti-țânțari

Rezerva de produse anti-țânțari cu care plec acum în călătorie

Dengue nu este contagioasă, nu se răspândește de la om bolnav la om sănătos. Se răspândește și se transmite la oameni prin mușcăturile doamnei țânțar infectate.

Când un țânțar mușcă o persoană cu dengue, aceasta se infectează cu virusul care provoacă boala. Apoi, țânțara poate răspândi virusul mușcând pe alții.

Povestea mea. ?

Norocul meu a fost că simptomele au apărut în ultima zi a călătoriei. Când am realizat că mâine de dimineață plecăm, parcă a început să mi se facă puțin rău. După un timp a devenit însă îngrijorător, căci eu, deși sensibilă la întoarceri acasă, parcă nu fac totuși febră 40, frisoane și dureri mari de cap și de oase.

Aveam să suspectez apoi, și să aflu concret după un timp, că sufeream de febră dengue. Partea rea era că urmau 3 zboruri, o plimbare cu tuk tuk, una cu barca, însumând vreo 40 de ore până la București. Partea bună a fost că nu mi-a fost frică de zboruri. Nici nu l-am conștientizat.

Arhipelagul Bacuit

Arhipelagul Bacuit

În aeroport, m-am prezentat eu, conștiincioasă și semi-inconștientă, la punctul medical. Dar oamenii de acolo au zis că e de la faptul că nu prea am băut apă în săptămânile petrecute în Filipine. E adevărat că o cam înlocuisem cu bere (apa avea un gust ciudățel), dar parcă mai făcusem așa și nu leșinasem. ??‍♀️

Pe toată durata drumului stările de perfect sănătoasă și leșinată cu dureri severe au alternat constant. Nicio clipă nu m-am simțit ușor rău – doar extrem de rău sau nu mai am nimic. 

De la bal, la spital!

La București, direct din aeroport, am mers la Medicover. După ce m-au izolat temători într-o cameră și m-au conectat la o perfuzie, mi-au chemat o ambulanță și m-au trimis la spital, la Victor Babeș. Cu sirenă vizuală și sonoră, cu scaun cu rotile – tot tacâmul!

Am fost internată timp de 8 zile, după o săptămână cred că slăbisem vreo 5 kg. Dar eram funcțională la plecare, am ieșit pe picioarele mele.

Cu febră dengue la Spitalul Victor Babeș

Cu febră dengue la Spitalul Victor Babeș

Medicii, asistentele și infirmierele de la Victor Babeș – boli infecțioase și tropicale, s-au purtat atât de frumos cu mine. Am fost testată de vreo 20 de boli – de la Chikungunya (ultimul răcnet în domeniu) la SIDA. A fost prima mea experiență cu internările și spitalele și poveștile auzite nu erau încurajatoare. Dar am fost tratată excelent, fără ca vreo clipă cineva să aștepte ceva de la mine.

Bine, că eu mi-am imaginat că voi sta într-un salon cu alți infectați de boli tropicale, care vin și ei din călătorii și vom povesti despre locuri de vizitat, hosteluri sau vom cânta seara la chitara, e o altă poveste.

Recunosc că, până acum, nu am fost foarte vigilentă, iar țânțarii nu păreau foarte agresivi. Nu se va mai întâmpla, mulțumesc de avertisment! Sunt recunoscătoare că m-am îmbolnăvit în ultima seară de vacanță.

Voi ați avut vreo situație de genul acesta? Faceți vaccinuri când plecați în călătorii?

Tot din categoria ‘nevoie de medic în călătorie’ are și Veve un articol, despre cum un coatis brazilian a plimbat-o prin Rio pentru administrarea vaccin antirabic. 

post a comment