Bine de știut când călătorești în: Thailanda
Cred că cel mai bun lucru pe care trebuie să îl știi când mergi în Thailanda este că trebuie să mergi în nord. Zborurile către Chiang Mai, cel mai mare oraș din zonă, sunt dese, accesibile, destul de drepte și operate de Qatar. Iar nordul are un flavour aparte – viața se desfășoară oleacă mai încet, clădirile nu-s așa înalte, oamenii mai puțin grăbiți, mâncarea gătită mai cu drag și mulțimile de turiști mai puțin intruzive.
Mă rog, asta nu înseamnă că restul este de evitat – nu degeaba au filmat aici The Beach, plajele sunt pricopsite cu toate clișeele – apă turcoaz, nisip alb, palmieri înclinați spre artă și meditație, bărci cu eșarfe și stânci calcaroase, de tip James Bond, care se ivesc din apă. Bangkok -ul este chiar el o mică Asie – temple sclipicioase, trafic haotic, zgârie-nori, mall-uri imense, piețe colorate și plutitoare, mâncarea de pe stradă și mâncarea în general, muzee, baruri, vibe-uri și atmosferă.
Thailanda este țara perfectă pentru first-uri – prima călătorie DIY, prima călătorie în Asia, primul solo travel. Asta pentru că este sigură, accesibilă, are infrastructură și știe să își administreze hoardele de turiști. Dar, cel mai important pentru că are ce să arate și știe tare să capitalizeze pe asta.
Thailanda a fost singura țară pe care am văzut-o de două ori. 🙂
Când am mers?
Am fost în plin sezon, când la noi temperaturile începeau să devină nesuferite. Mai exact, în perioada 24 noiembrie – 08 decembrie.
Nordul a fost mai răcoros, cu temperaturi undeva la 25 – 27 °C și cu mâneci lungi seara. Bangkok a fost ușor chinuitor (37 – 38 °C) și pentru mine, care zic că-i cald după 30 °C, încolo. Mai la sud briza și ploile dese își făceau treaba, iar umiditatea nu exagera – am avut parte, in medie, de vreo 30°.
Unde am fost?
A fost o vacanță scurticică, pe care am împărțit-o între partea verde din nord, agitata capitală și plajele ademenitoare. Adică așa:
Chiang Mai (5 nopți) → Bangkok (2 nopți) → Ao Nang (5 nopți) → Chiang Mai (1 noapte)
Cu ce-am fost și cu ce m-am deplasat în Thailanda?
Qatar a introdus de câțiva ani deja zboruri directe către Chiang Mai. Și niciun zbor nu-i mai frumos decât cele operate de Qatar.
În Thailanda am zburat de două ori – cu Thai Lion Air și Air Asia. Iar de la Chiang Mai la Bangkok am mers cu trenul de noapte, unde totul a fost perfect.
În rest, am folosit bus, tuk tuk și taxi pentru a ajunge la și de la aeroport în oraș.
Unde am stat?
Au fost foarte drăguțe locurile unde am stat, în mod special mi-a plăcut hotelașul din Chiang Mai – în centru, foarte aproape de tot, cu oameni prietenoși, care mi-au găzduit până la întoarcere cumpărăturile făcute la bazar și pe străzile transformate în iarmaroc și m-au ajutat să evit costul kg-lor extra pe zborurile interne.
Chiang Mai: Lamphu House
Bangkok: Santo House
Ao Nang: Green Park Bungalow
Ce trebuie văzut / făcut musai?
(top din locurile și lucrurile pe care eu le-am văzut / făcut)
- Chiang Mai. Sunt atât de multe lucruri pe care le poți face în orașul ăsta – cumpărături de făcut, temple impresionate de vizitat, cursuri de gătit, masaj de făcut, meciuri de box. Apoi, locul ăsta este un fel de Montmartre al vremurilor moderne: poeți-copywriteri, pictori ai web designului, arhitecți-programatori sau bloggeri-romancieri s-au refugiat pe aici.
- Cursuri de gătit – fie că le faci aici sau în Bangkok, Chiang Mai sau în insule, nu contează. Am fost atât de surprinsă că pot să fac minunățiile alea de mâncăruri – supe, curry-uri, deserturi.
- Grand Palace & Wat Phro – clădirile astea din Bangkok, aflate una lângă alta, parcă sunt desprinse din povești. Flori, onduleuri, oglinzi, aur decorează ireal peretele acestor două importante temple care adăpostesc un Buddha mic, din smarald și o statuie enormă a lui Buddha, întins.
- Bonus. Masaj – te ung și te frământă thailandezii de nu te-ai mai ridica de pe scaun. Mai ales după zile cu pași record.
Ce-am mâncat și băut bun?
Tot. Tot ce am mâncat a fost extrem de bun, mai ales ce am gătit eu. 😀
De departe, cel mai mult mi-a plăcut Phad Thai – un fel de noodles în stil thailandez, cu pui sau fructe de mare și ou. Absolut delicios. Supa Tom Yum este genială și ea, doar să îți lași un pic de timp să te obișnuiești cu iuțeala ardeilor. Kao Soy este un curry specific din Ching Mai, iar orezul nu a lipsit de la nicio masă.
În rarele dăți când am mâncat desert, am ales sticky rice cu mango, care poate foarte bine să suplinească un mic dejun.
La capitolul băut, berea Chiang Mai mi s-a părut suficientă, iar dimineața începea cu sucurile de pepene.
Internet
Internetul este ceva obișnuit în hoteluri, restaurante, cafenele și saloanele de masaj. Eu mi-am cumpărat din aeroport o cartelă cu net nelimitat pentru 15 zile și astfel am știut mereu să mă întorc acasă. 🙂
Ce am cumpărat?
M-am întors cu 8 kg în plus. Chiang Mai este un paradis al cumpărăturilor, unde în fiecare weekend străzile principale se închid și se transformă în târguri. Ca să nu mai vorbim de bazarul de noapte, care se activează în fiecare seară, de pe la 18.00. Nu ai cum să reziști – haine, agende, beculețe și ghirlande luminoase, fructe confiate, gentuțe, creme și alte exiluri, am luat de toate.
Bănuții
Moneda din Thailanda este baht-ul și cel mai ușor îmi era să mă gândesc la 100 baht ca la 12 lei. Și am cam fost nevoită să gândesc în cash, căci sunt multe locurile unde nu poți plăti cu cardul – piețe, bazaruri, autobuzele, 7Eleven etc. Chiar și pentru anumite tururi sau la unele hoteluri ai un comision suplimentar dacă plătești cu cardul.
ATM-urile sunt însă răspândite și poți scoate bani cam de peste tot. Nu am avut probleme cu Mastercard-ul meu, peste tot l-au recunoscut. Problema este însă că la fiecare retragere plătești un comision de 220 Baht. Ceea ce nu e prea plăcut. Singura bacă unde am plătit un comision mai mic a fost Aeon Bank – 150 Baht, dar nu îs tare răspândite.
Bugetul meu pentru călătorie a fost de aprox. 2000 eur. Am adunat aici câteva prețuri din Thailanda.
Viza
Ai nevoie de viză pentru a intra în Thailanda. O poți obține on arrival (VOA), pentru 50 eur, când aterizezi sau de la ambasadă, unde plătești 30 eur. Prima dată când am mers în Thailanda am luat-o de acolo. De data asta m-am prezentat la ambasadă cu actele necesare – biletele de avion, pașaportul valabil pentru încă 6 luni, adeverință de salariu de la angajator, rezervarea de la hotel (ușor măsluită, căci nu am stat doar într-un loc), poză de buletin făcută la automatele de la metrou, 30 eur și un formular completat, descărcat de pe site-ul ambasadei.
Am stat cam două minute înăuntru, actele au fost verificate și declarate ok. M-am întors după 7 zile când am mai stat încă două minute pentru a recupera pașaportul cu frumoasa viză aplicată.
Este periculos?
Nu, absolut deloc. Deși nu prea m-am simțit în pericol prin țările prin care am fost, Thailanda cred că poate fi declarată ușor cea mai sigură. De fapt așa am și ales această destinație pentru prima mea vacanță sigură.
Lectură de vacanță:
Angels of Pattaya: Inside the Secret World of Thai Prostitution, G.T. Gray.