Top
Cappadocia, Turcia

Am fost așa de surprinși de faptul că de acasă, din București, până la granița cu Turcia, Google Maps ne arăta că avem parcurs doar 360 km. Cu doar 100 km mai mult față de cât conducem când mergem la mare la noi. Cumva, nu realizasem că atât de aproape este de noi.

Adevărat, drumul prin Bulgaria nu este cel mai rapid. Dar traseul este chiar frumos. Plus că, atunci când ai casa cu tine, te poți opri oricând și poți trage un pui de somn într-un pat în adevăratul sens al cuvântului. 🙂

Cu autorulota în Turcia | Tuz Golu

Ruloțica pe malul lacului de sare – Tuz Golu

De la atâtea avantaje, am ales deja de vreo două ori să mergem cu autorulota în Turcia. Chiar am petrecut acolo un 1 decembrie! Și am mai mers încă o dată la final de iulie / început de august, pe un traseu asemănător.

Cu autorulota în Turcia, Cappadocia

Cu autorulota în Turcia, Cappadocia

Cu autorulota în Turcia, via Bulgaria

De fiecare dată când trecem frontiera la vecini, trebuie să mă asigur că avem vignetta activă. Umblă povești cu bulgari care pândesc naivii ce nu și-au achitat datoriile. Acu’, eu n-am văzut niciun controlor de-ăsta, dar, dacă poveștile există, mă grăbesc mereu să o cumpăr. De cele mai multe ori din coada de la vamă, de pe site-ul ăsta – https://bg-vignette.com/en/.

Îmi ia cam 5 minute, cu totul, și nu am avut, până acum, niciun fel de probleme.

Noi am cumpărat varianta de vignetta pentru weekend, traversam Bulgaria într-o zi de vineri, după ora 12:00. Dar poți cumpăra și pentru perioade mai lungi – o săptămână, o lună etc.

Autorulota în Cappadocia, Turcia

Autorulota în Cappadocia, Turcia

Taxe de drum în Turcia

Turcii au niște drumuri foarte de bune. Doar că, dacă vrei să le folosești pe cele și mai bune, trebuie să plătești o taxă. Sistemul este, în principiu, destul de simplu.

Trebuie să cumperi un HGS – un fel de card-sticker pe care îl încarci cu bani, ca pe portofelul electronic, și care este debitat atunci când intri pe o autostradă plătită.

Cel mai bine este să îl cumperi / încarci / verifici în prima benzinărie pe care o găsești după intrarea în țară. La benzinăria în care am intrat după ce am trecut vama de la Lesovo puteai achita doar cash, dar existau și bancomate.

Foça, Turcia

Foça mi se pare cel mai frumos orășel din Turcia

Foça, Turcia

Foça, Turcia

Dacă nu rezolvi acolo, lucrurile devin ușor mai complicate. Unele centre doar vând sticker-ul, nu îl și încarcă. Altele nu pot să îți spună câți bani mai ai pe el. Altele nu există, deși sunt semnalizate. Și de nicăieri nu am aflat un cost estimativ pentru cât ar trebui să încărcăm pentru traseul pe care am vrea să îl facem.

Cert este că am evitat când am putut autostrăzile (oricum, cu autorulota mergem mai încet). Am încărcat HGS-ul pe care îl aveam de la o călătorie anterioară abia după vreo 2 săptămâni de la intrarea în țară. Am pus pe el 400TL (vreo 60lei).

Apoi l-am tot folosit! Am trecut mărețul pod de la Canakkale. Apoi, a mai apărut la un moment dat un tunel pentru care trebuia să plătim o taxă. Iar când am ieșit din țară a fost totul ok și mai aveam și bani rămași. 🤷🏻‍♀️

Cu autorulota în Turcia | Cascada Duden, Antalya

Cascada Duden, Antalya

Au și o aplicație unde, teoretic, poți să vezi statusul contului sau poți să încarci bănuți. Dar noi nu ne-am descurcat cu ea, ne tot cerea un ID local pentru a putea face operațiuni.

Cu autorulota în Turcia

Atitudinea față de off-camping în Turcia

Dintre toate țările în care am scos autorulota, Turcia a fost cea mai tolerantă cu dormitul pe unde te taie capul. Înțeleg că la nivel de lege, nu prea ar fi permis să stai în alte locuri decât în camping-urile înregistrate. Însă, pare o lege atât de puțin respectată.

Am campat zeci de nopți în multe locuri diferite și niciodată nu am avut probleme. Stilul de viață al turcilor cred că este un factor care transformă off-campingul într-o practică general acceptată.

Totuși, am mai citit câteva recenzii de la oameni pe care poliția nu îi lăsase să petreacă noaptea în vreun loc anume. Așa că un pic de documentare nu strică.

Cu autorulota la baloanele din Cappadocia

Cu autorulota la baloanele din Cappadocia

Totuși, este importantă și perioada când mergi – în mijloc de sezon poate nu vei mai putea să stai fix în centrul Bodrum-ului, cum am făcut noi în decembrie. Sau dacă este o zonă de parcare, încearcă să fii cât mai „parcat”, și nu campat.

Nu am văzut să aibă facilități pentru caravane, dar apă găsești oricând, fără probleme. Fie că sunt cișmele pe stradă, benzinării sau vreun restaurant, am găsit mereu unde să umplem rezervorul.

Autorulota în portul din Foca, în decembrie

Autorulota în portul din Foca, în decembrie

Pentru deversare am folosit toaletele de pe plaje, cam peste tot existau.

Iar pentru locurile de petrecut noaptea ne-am ghidat, ca mai mereu, după aplicația Park4Night. Am lăsat și recenzii, ca să contribuim și noi.

O constatare generală a fost că nu este deloc o idee bună să ajungi seara la un loc de campare. Ori ajungi ziua, ori noaptea târziu. La lăsarea serii, turcii au obiceiul de a lua cu asalt orice petic de iarbă, plajă sau parc și de a-și pune acolo scaunele și mesele pliante, alături de ceaiul și mâncarea mereu prezente. E foarte greu să mai găsești la momentul ăla vreun loc de parcare.

Populația în Akçay

Tradiționalul picnic de seară

Traseul cu autorulota în Turcia

Cu autorulota am făcut două călătorii în Turcia, o parte dintre locurile pe care le-am vizitat s-au suprapus. În vară am prins niște temperaturi extraordinare, multe zile cu +40 °C. Plus că e sezonul cel mai sezon! Prin locurile faimoase și traficate este destul de aglomerat, am petrecut câteva nopți și prin parcări. Căci na, nu numai că e destinație super turistică, dar se mai revarsă și mare procent din cele aproape 86 de milioane de locuitori. 🤯

În decembrie a fost perfect! Am avut parte și de temperaturi de 18 – 20 °C, desigur în mijlocul zilei. Liber liber peste tot.

Sesiuni foto cu baloanele în Cappadocia

Sesiuni foto cu baloanele în Cappadocia

Traseu iulie/august:

Silivri (1 noapte) → Tuz Golu (1 noapte) → Cappadocia / Goreme (1 noapte) → Mersin (3 nopți) – Bozyazi (2 nopți) – Side (1 noapte) → Antalya (1 noapte) →  Kaș (2 nopți) – Ölüdeniz (1 noapte) →  Gocek (1 noapte) → Plaja Kayacık, Dalaman (2 nopti) →  Akyaka (2 nopți) →  Foça (2 nopți) → Akçay  (1 noapte) → Edirne (1 noapte).

Pe plaja din Side, Turcia

Pe plaja din Side, Turcia

Traseu decembrie cu autorulota în Turcia:

Bodrum (1 noapte) → Plaja Kayacık, Dalaman (1 noapte) → Plaja İnlice (2 nopți) → Foça (2 nopți).

În decembrie, pe plaja Plaja İnlice

În decembrie, pe Plaja İnlice

Am condus destul de mult în prima zi. Inițial, ne gândeam să rămânem la Edirne, dar cum nu eram obosiți și făcusem boost de energie cu gozleme pe autostradă, am mers mai departe. Așa am ajuns la Silivri, un loc ales total întâmplător de pe hartă.

Silivri, Turcia

Silivri (1 noapte)

Are Turcia o proprietate uimitoare – alegi locuri de poposit fără vreo documentare sau vreo recomandare și ele dovedesc a fi orășele așa de drăguțe și primitoare, că parcă ai vrea să mai stai câteva zile pe acolo. Așa a fost și cu Silivri. Clădiri colorate, un centru pietonal frumos aranjat, cafenele și restaurante, străzi cochete – ce să nu îți placă?! Ba chiar și o ieșire la mare, deși nu în cea mai frumoasă parte a ei.

Clădiri colorate în Silivri, Turcia

Clădiri colorate în Silivri, Turcia

Am petrecut o noapte într-o parcare pe una dintre străzile perpendiculare cu marea. Era și ceva pe park4night, dar am vrut mai aproape de faleză. Chiar ne-a dirijat un localnic și ne-a confirmat că e ok să rămânem peste noapte.

Marea în Silivri, Turcia

Marea în Silivri, Turcia

Tuz Golu (1 noapte)

Următoarea noastră destinație a fost lacul Tuz, un faimos lac roz. Dacă nu vrei să conduci așa de mult (sunt aproape 700 km), poți să incluzi o oprire la Ankara.

Am dormit în parcarea de la visitor center, ne-am trezit de dimineață și ne-am apucat de vizitat. Lacul de sare sau Tuz Golu, pe turcește, este al doilea cel mai mare din țară și unul dinte cele mai sărate din lume. Este așezat în mijlocul Turciei și poate fi oprire interesantă în drum spre Cappadocia. În zona în care am dormit noi este alb, o întindere imensă de sare.

Tuz Golu în zona visitors center

Tuz Golu în zona visitors center

Dar mai spectaculoase sunt zonele unde lacul este roz, roz adevărat și real. Doar că nu are culoarea asta peste tot. Trebuie să fii un pic perseverent și să mergi spre Aksaray, care e oricum in drum.

Și, deodată apare!! Nuanțe de roz, cu fucsia, cu somon și cu corai și niște pudră și carmin și magenta și alte 50 de derivări pe aceeași temă roziatică. Care se văd mult mai bine cu ochiul liber, decât aici, în pozele mele.

Roz de Tuz Golu

Roz de Tuz Golu

M-am bucurat tare să îl găsesc, mai ales că nu prea am crezut în rozul intens al unui lac.

Am dormit aici – https://park4night.com/en/place/333791

Cu autorulota în Turcia

Cu autorulota în Turcia

Aici am petrecut noaptea.

Aici am petrecut noaptea, Tuz Golu

Cappadocia (1 noapte)

De la lacul de sare până în Cappadocia sunt 150 km, destul de aproape. Iar zona este cu adevărat magică. Mai fusesem acum câțiva ani, când am și făcut o tură cu balonul. Doar că, între timp am tot văzut poze cu spectacolul făcut de aceste baloane de la sol și am zis să ducem și noi ruloțica în mijlocul lor.

Cu autorulota în Turcia

Ruloțică printre baloane

Locurile de campat, de unde să vezi decolarea și aterizarea baloanelor, sunt în afara orășelelor. Undeva pe marginea platoului, într-o zonă destul pustie și imensă.

Din câte am văzut există o taxă pentru a campa – 100 TL / 15 lei. Venind dinspre Uchisar nu o plătești, că nu au birou și pe intrarea aia. Dar drumul pe aici este destul de rău.

Am ajuns devreme, am ales locul de înnoptat și am coborât cu tot cu mașină în Goreme. Când am revenit, ghișeul de plată parcare nu mai era deschis.

Capadoccia, Turcia

Capadoccia, Turcia

Dimineața, în jur de 05:00, a năvălit mulțimea. Nu numai că baloanele erau la datorie, dar nu veneau singure. Am fost înconjurați din toate părțile: mirese, amazoane, fotografi, cai, mașini de epocă, garderobe mobile, regizori, propsuri, hărmălaie și indicații.

Cu autorulota în Turcia

Cu autorulota în Turcia

Baloanele au făcut spectacol! E ceva magic în lentoarea cu care se înalță, în lumina aia caldă a dimineții; sunt sute și se ridică toate deodată. Experiența asta singură este suficientă ca să motivezi o călătorie în Turcia. Absolut superb!

Am dormit (pe) aici – https://park4night.com/en/place/331372.

Dimineața în Cappadocia

Dimineața în Cappadocia

Goreme, Turcia

Intrarea în Goreme, Turcia

Mersin (3 nopți)

Foarte mult mi-a plăcut în Mersin, chiar dacă este un oraș măricel. A fost locul nostru de odihnă după mulți km parcurși. Și locul unde am ajuns, într-un final, la mare.

Orașul are un aer foarte tineresc, cu plaje decente. Am folosit zilnic bicicletele, au piste de bicicletă pe toată lungimea plajei. Seara faleza și parcurile sunt pline de oameni care vin să bea ceai / bere, să întindă o masă, să pornească o boxă sau doar să pălăvrăgească.

Am stat într-un loc foarte frumos, aproape de mare. Era o străduță unde erau parcate multe rulote, cred că cineva le închiria. Așa că numai bine ne-am strecurat și noi printre ele.

Locul se aglomerează foarte tare seara, dar în timpul zilei sau noaptea târziu găsești lejer locuri. Există și o zonă de iarbă verde, unde puteam sta fără probleme cu scaunele.

Am stat aici – https://park4night.com/en/place/246816?#

Priveliștea din fața rulotei, în Mersin.

Priveliștea din fața rulotei, în Mersin.

Rulota în Mersin

Rulota în Mersin

Bozyazi (2 nopți)

A fost categoric locul meu preferat, aș mai fi vrut măcar câteva zile de stat aici. Este un oraș micuț, autentic. Cred că singurii străini pe care i-am văzut erau niște polonezi parcați, și ei cu camperul, lângă noi.

Bozyazi, Turcia

Bozyazi, Turcia

Am stat chiar lângă plajă și a fost unul dintre puținele locuri unde ne-am desfășurat cu omnistore și masă. Nu prea existau zone cu umbră și la 40+ °C, parcă a fost binevenit parasolarul. Iar apa era efectiv la 3 metri de mașină.

Lângă locul de campare este și o moschee, dar nu am auzit niciodată chemarea la rugăciune. Cred că nu a fost, nu că am dormit eu așa de profund.

Grădina terasei din apropiere

Și, încă un lucru nou, terasa din apropiere vindea bere.

Locul de campare este aici – https://park4night.com/en/place/23158?#

Bozyazi, Turcia

Autorulota și moscheea vecină

Side (1 noapte)

Mai fusesem acum câțiva ani în Side, ne-a plăcut orașul și am zis să oprim și acum, când eram cu autorulota în Turcia. Dar nu a fost chiar cea mai bună decizie, acum aș sări bucuroasă Side. Era fooooarte aglomerat!

Străzi pline de oameni care se plimbau încolo și încoace, multe multe magazine, prețuri mari și în euro. Ceva a fost așa nepotrivit la locul ăsta că ne-am retras repede spre „casă”, să bem o bere cinstită pe malul întunecat al mării.

Străzile din Side

Străzile din Side

Mă rog, orașul în sine este foarte frumos, cu minunatele ruine romane care răsar peste tot. Este un sit arheologic locuit.

Dar, așa cum ziceam și în articolul dedicat lui Side, farmecul este temperat de multitudinea de turiști (în special ruși), de lucrurile de plastic vândute peste tot, de restaurante și resorturi scumpe.

Side și urmele romanilor

Side și urmele romanilor

Am găsit un loc de campat destul de ok, aproape de centru, lângă plajă. A trecut și o mașină de poliție de câteva ori, care nu ne-a băgat în seamă.

Am stat aici – https://park4night.com/en/place/295481

Locul de campare din Side.

Locul de campare din Side.

Antalya (1 noapte)

A fost prima dată pentru mine când am ajuns în Antalya și mooooamă cum arată hotelurile de acolo!! Unul ziceai că e făcut de Versace cu mâna lui și a vrut tot ce e poleit cu aur la vedere.

Altul arăta ca un castel din Disney, altul ziceai că e vas de croazieră! Plus multe alte turnuri și turnulețe, palate și pălățele. E fascinant locul.

Faleza aranjată din Antalya

Faleza aranjată din Antalya

Noi am stat într-o parcare. Lângă o cascadă pitoreacă – cascada Duden. Zona este frumoasă și primitoare. Există un parc mare, verde și aranjat de unde poți admira și poza cascada.

În zona asta sunt și multe baruri, restaurante deschise până seara târziu. Adevărat, este și foarte aproape de aeroport, dar avioanele se răresc considerabil noaptea și poți dormi liniștit.

Aici am stat – https://park4night.com/en/place/68378

Cascada Duden, Antalya

Cascada Duden, Antalya

Antalya, Turcia

Antalya, Turcia

Poți să îți mai prelungești un pic zilele în oraș, sunt mai multe lucruri interesante de făcut – cum ar fi orașul vechi, turnul cu ceas, Hadrian’s Gate sau plajele de pe aici.

Cu autorulota în Turcia.

Locul de campat cu autorulota în Turcia, Antalya

Canionul Göynük

Dar noi nu suntem foarte fani de orașe și, în plin sezon, era și foarte aglomerat. Însă am făcut o oprire la canionul Göynük, care s-a dovedit foarte tare!

Canionul Göynük, Turcia

Canionul Göynük, Turcia

Este o combinație foarte binevenită de munți, râuri, cascade și poteci de drumeție. Poți să alegi din mai multe combinații – doar drumeție, drumeție și tiroliană, drumeție și tur cu barca sau mers / înot prin canion. Și nici nu trebuie să te hotărăști de la început.

Noi am plătit doar partea de trekking și când am ajuns la canion am hotărât dacă intrăm, dacă mergem cu barca sau dacă o apucăm înot printre stânci.

Primești echipament de protecție în canionul Göynük

Cu echipament de protecție în canionul Göynük

Poți să explorezi canionul cu barca

Poți să explorezi canionul cu barca

Drumeția are undeva la 3 km, cu o mică diferență de nivel, doar că la 40 °C s-a simțit destul de leșinătoare. Noroc cu cișmelele de pe traseu. Poți să mergi și cu mașina pe porțiunea asta, au și varianta asta de transport. Dar care are fi rostul.

Apoi ajungi la canion și decizi dacă te întorci, mergi cu barca sau pe jos / înot. Noi am ales să înotăm. Cu barca nu reușești să ajungi chiar până la cascadă, care este punctul final al misiunii.

Canionul Göynük, Turcia

Canionul arată chiar bine.

Cu un aer de ușoară aventură

Cu un aer de ușoară aventură

Te echipează ei acolo cu cască, vestă și papucei de apă. Nu ai voie fără echipament. Iar apa e receee. A fost așa o surpriză că mai pot spune despre ceva că este rece în zilele alea. Merită din plin o oprire aici.

Mai ales că se poate ajunge cu autorulota până la intrare, unde au și parcare generoasă.

Canionul Göynük, Turcia

Canionul Göynük, Turcia

Canionul Göynük, Turcia

Aici te așteaptă și un fotograf pregătit

Kaș (2 nopți)

Am petrecut în Kaș 2 nopți, foarte mult ne-a plăcut. Cu străduțe cochete și atmosferă fermecătoare, mușterii care umpleau seara restaurantele și făceau cozi la tonetele cu midii în sos de lămâie. Îl suspectez de influențe grecești pe orășelul ăsta.

Kaș, Turcia

Plaja unde am stat 2 nopți, Kaș

Am campat la o plajă de la marginea Kaș-ului, erau cam 1.5 km până în centru. Distanță care, deși pare mică, nu era chiar simplu de parcurs pe jos. Au prin părțile astea niște străzi în pantă cum rar ne-a fost dat să trecem.

Ba chiar pe una nu am putut să o urcăm, la plecare. S-a smucit ea ruloțica din toate dulapurile, a scârțâit din roți, s-a ambalat – dar nu a fost chip.

Am trebuit să dăm înapoi pe așa niște serpentine și am ieși din oraș prin centru, pe un drum mult mai prietenos, deși și el îngust și plin de mașini.

Cu autorulota în Turcia | Kaș

Portul din Kaș, Turcia

Dar plaja unde am stat a fost superbă. Micuță, cu pietricele, înconjurată de munți și cu apă de carte poștală. Büyükçakıl Plajı o cheamă și sunt aici și câteva restaurante unde poți mânca.

Noi am ajuns seara, am parcat mașina cum am putut, am petrecut ceva timp la unul dintre restaurante și apoi, când parcarea era aproape goală, am aranjat mai bine rulota.

A doua zi am stat la plajă acolo, am plecat spre seară cu mașina în oraș și ne-am întors destul de târziu, când iar parcarea era goală. Nu a fost nico problemă, nimeni nu s-a uitat chiorâș că ne-am instalat acolo.

Kaș, la ceas de seară

Kaș, la ceas de seară

Kaș, Turcia

Kaș, Turcia

Ölüdeniz (1 noapte)

De Ölüdeniz tot auzisem de prin ofertele agențiilor de turism și îmi părea foarte simpatic cu cele două punctulețe de pe Ö și ü. Parcă au urechi. 🙃  Dar nu mi-am imaginat vreodată să fie așa de frumos.

Este unul dintre cele mai arătoase locuri din Turcia, coborât din broșuri de prezentare turistică.

Ölüdeniz, Turcia

Laguna din Ölüdeniz, văzută de sus

Plaja este principala atracție din Ölüdeniz și vine în două variante. O fâșie decentă de plajă cu nisip, gratuită, care este accesibilă oricui și care este și locul de aterizare al sutelor de zboruri cu parapanta. Că e o frenezie a paragliding-ului în oraș.

Plaja publică din Ölüdeniz

Plaja publică din Ölüdeniz

Și mai este o plajă, a celebrei lagune din Ölüdeniz, un parc național protejat și amenajat unde trebuie să plătești pentru a intra. Și unde noi am dat nas în nas cu o familie de porci mistreți. 🐗

Cu autorulota in Turcia - Ölüdeniz.

Ölüdeniz de sus

Este superbă zona, își merită toată faima. Apa cu apucături de Caraibe și munții care se înalță deasupra ta – este un loc minunat unde să petreci niște timp.

Problema este însă că devine extrem de aglomerat, sufocant în plin sezon.

E și mai complicat când ești cu autorulota în Turcia. Ne-am învârtit o grămadă până să găsim un loc de parcare.

Am petrecut noaptea pe marginea drumului principal, care trece pe lângă oraș: https://park4night.com/en/place/193127

Seara în Ölüdeniz

Seara în Ölüdeniz

Göcek (1 noapte)

Pe Göcek îl știam deja din tura anterioară cu autorulota. Este un orășel absolut surprinzător! Este situat în partea de nord a golfului Fethiye, zonă protejată din 1988 și arată tare chic și fancy.

Poate și de la multitudinea de iahturi de aici – este o zonă faimoasă pentru porturile unde se depozitează astfel de bărcuțe. Răposatul președinte al Turciei, Özal, obișnuia să își facă aici concediile. Au numit și o stradă în cinstea lui.

Gocek, Turcia

Göcek, Turcia

Deși nu are plajă, locul pare destul de turistic – cu restaurante, supermarket-uri, magazine, suveniruri și cu largi zone pietonale. Clădirile mi-au amintit de casele din SUA. Plus că îmi pare un loc mai upscale, ușor mai scump și mai elegant.

Portul din Göcek

Portul din Göcek

Acum am petrecut noaptea în orășel, am pus autorulota în parcarea unei piețe. Pe aici – https://park4night.com/en/place/23687

Când am mers în iarnă, ne-am mutat pe plaja de lângă, Plaja İnlice.  Acum însă nu ai voie să rămâi peste noapte acolo, vin broscuțele să își facă de cap. Dar poți merge în timpul zilei sau în extra sezon.

Plaja İnlice (2 nopți în extra-sezon)

Deși în timpul verii pare că este o plajă activă, cu șezlonguri și umbreluțe, în decembrie am avut-o doar pentru noi și câțiva alți turci care mai veneau pe acolo pentru un ceai sau un photo shooting. Răsăritul se vede superb, când se formează un abur-cețos pe suprafața apei.

Răsăritul, pe plaja İnlice

Răsăritul, pe plaja İnlice

Plaja Kayacık, Dalaman (2 nopti)

Și pe plaja asta o știam de la tura anterioară cu autorulota în Turcia. Doar că locurile arată destul de diferit în plin sezon, față de zilele de iarnă.

Oricum, a fost cea mai liberă plajă din Turcia, în mijloc de iulie. Este și foarte lată și lungă, au loc unde să stea aerisiți toți localnicii și toți turiștii.

Cu autorulota în Turcia / Plaja Kayacık, Dalaman

Cu autorulota în Turcia / Plaja Kayacık, Dalaman

Sunt și vreo două restaurante unde poți să mai variezi mâncarea gătită în mașină și de unde poți alimenta cu apă. Au și toalete, dar sunt așa de curate, că parcă îți e și rușine să arunci caseta.

Plaja e fix lângă aeroportul Dalaman, dar nu sunt deloc deranjante avioanele. Nici nu îmi amintesc să le fi auzit.

Am stat aici – https://park4night.com/en/place/156400

Bodrum (1 noapte, în extra-sezon)

Pe drumul de întoarcere poți să faci și o oprire la Bodrum. Noi am mers în extra-sezon și am stat fix pe strada de lângă plaja Bodrum. O locație mai bună nici nu cred că există.

Bine, în sezon nici nu cred că am putea intra pe strada asta cu autorulota, dar să mai și campăm. Mai erau vreo alte 3 RV-uri aici și ne-am pus și noi în rând. Ziua plaja s-a umplut de localnici care au venit aici pentru picnicuri și socializare.

Cu autorulota în Turcia | Bodrum, în decembrie

Bodrum, în decembrie

Și ce mult mi-a plăcut. Mereu m-am imaginat Bodrum-ul ca un loc al vacanțelor all inclusiv, cu hoteluri mari și aglomerat. Dar, normal ca în afara sezonului să fi găsit un altfel de Bodrum față de ce mă așteptam.

Este un loc cochet, cu străzi frumoase, magazinașe și cafenele. Și un port cu istorie, unde ne jucam „ce yacht ai vrea să fie al tău?

Au aici și Castelul Sf. Petru, o fortăreață construită acum câteva sute de ani. Este destul de interesant pentru o activitate de zi.

Iar Muzeul de Arheologie Subacvatică este chiar special: găsești înăuntru o corabie care a naufragiat în apropiere și a fost reconstruită la suprafață – cât s-a mai putut.

Plus povestea ei: cum a fost extrasă din mare, ce echipamente foloseau la vreme aia (prin ’60 dacă îmi aduc bine aminte). Foarte interesant.

Muzeul de Arheologie Subacvatică, Bodrum

Muzeul de Arheologie Subacvatică, Bodrum

Aici am găsit și un magazin Dogo – brand turcesc de încălțări cu un super vesel design, de unde mi-am luat două perechi geniale. Pentru ele, m-aș mai duce o dată acolo.

Akyaka (2 nopți)

Este un alt punct de rută pe care l-am ales total total întâmplător. Mai aveam zile de stat, am zis să mai înaintăm un pic spre Foça și am ales întâmplător, de pe park4night, un loc.

Portul din Akyaka, Turcia

Portul din Akyaka, Turcia

Și am dat peste un oraș turcesc minunat și încântător. Punctul forte este râul repezit și foooarte rece (chiar și în zilele cu călduri nebune când vizitam noi) care se varsă în mare. Îl cheamă Pârâul femeilor și este casa diverselor specii de pești și broscuțe.

Pârâul femeilor aka Azmak Nehri

Pârâul femeilor aka Azmak Nehri

Fundul râului este o „pădure de mușchi” și distracția tuturor este să se lase purtați de curentul foarte puternic până în apa mării.

A fost așa de frumos aici, că am mai stat o zi.

Se fac și plimbări cu barca pe râu, Akyaka

Se fac și plimbări cu barca pe râu, Akyaka

O locație aproximativă ar fi asta https://park4night.com/en/place/108775

Dar era atât de aglomerat când am ajuns încât ne-am oprit unde efectiv ne-am blocat, nu unde era punctul de destinație. Ne-am aranjat mai bine noaptea, când s-a eliberat parcarea.

Akyaka, Turcia

Akyaka, Turcia

Foça (2 nopți)

În Foça am fost de 3 ori până acum, nu a fost vizită în Turcia fără să stăm câteva zile aici. Îmi e așa de drag orășelul. Prima dată am ajuns aici acum 8 ani, citisem pe undeva că tare e frumos. Și a fost.

Ne-a plăcut mult atunci, ne-a plăcut și acum – a fost cu feeling și chimie.

Pe străduțele fotogenice sunt aliniate taverne de inspirație grecească (insula grecească Chios se află la 7 km de coasta Turciei), iar mansion-urile otomane au rămas la fel de opulente.⁠

Am parcat mașina pe o străduță, aproape de mare. Locurile de pe park4night ba erau prea departe, ba nu mai existau, ba erau pline.

Foca, Turcia

Foça, Turcia

Akçay  (1 noapte)

Ăsta a fost un alt orășel pe care l-am ales la întâmplare și din care n-am mai fi plecat.

Îi admir așa de mult pe turci cu apucătura lor de a petrece timp afară – în parcuri, pe pajiști, pe plajă, la picnic. Grupuri mari, familii întregi erau peste tot pe aici. Ziceai că sunt în plin festival, dar era doar o seară obișnuită de joi.

Populația în Akçay

O seară obișnuită în Akçay

Orășelul ăsta a fost numai bun de încă niște zile de relaxare, după celelalte zile cu relaxare. Am mâncat înghețată, am mers cu bicicletele și am participat, ca intruși, la o nuntă.

Pare mai mult un loc pentru turismul intern.

Mașina am parcat-o aici – https://park4night.com/en/place/166435

Pe autorulota în Turcia

Pe autorulota în Turcia

Cu autorulota în Turcia

Frații noștri, în Turcia

Edirne (1 noapte)

Edirne este tot așa, un punct de rută. Mie îmi place orășelul, dar Răzvan nu e fan. Zice că nu mai stăm altădată aici. Este a doua oară când campăm pe marginea râului, imediat după pod. Destul de sigur, dar nu chiar cel mai frumos. Am avut câteva restaurante în apropiere.

Aici am stat – https://park4night.com/en/place/135263

Cu autorulota în Turcia

Turcia

Cu autorulota în Turcia

Cu autorulota în Turcia

Dacă ai nevoie de alte detalii despre călătoria cu autorulota în Turcia lasă un comentariu și răspund cu drag. Mai ales că ne pregătim de o nouă plecare spre țara asta. Și nu uita să verifici și celelalte articole de pe În Sandale, pentru inspirație și recomandări de călătorii.

Aici și seria de story-uri din aventura cu autorulota în Turcia.

Iar dacă ți-au plăcut articolele poți să te abonezi la newsletterul În Sandale, care să te anunțe când apar povești noi pe blog. Totodată, mi-ar plăcea să ne împrietenim și pe Instagram și Facebook.

Cu autorulota în Turcia

Cu autorulota în Turcia

Lacul de sare, Tuz Golu

Lacul de sare, Tuz Golu

Sesiuni foto în Cappadocia

Sesiuni foto în Cappadocia

Alte sesiuni foto

Alte sesiuni foto

Invazie de baloane

Invazie de baloane

Cascada Duden, Antalya

Cascada Duden, Antalya

O insuliță lângă Bozyazı

O insuliță lângă Bozyazı

Cappadocia, Turcia

Cappadocia, Turcia

O pisică mândră, Foca, Turcia

O pisică mândră în Foca, Turcia 

Situri arheologice în Side

Situri arheologice în Side

Ölüdeniz, Turcia

Ölüdeniz, Turcia

Cu autorulota în Turcia, Göcek

Turcia, Göcek

Străzile din Ölüdeniz

Străzile din Ölüdeniz

Bunătăți din Turcia

Bunătăți din Turcia

Tuz Golu, Turcia

Tuz Golu, Turcia

Side, Turcia

Side, Turcia

Plaja din Bozyazı, Turcia

Bozyazı, Turcia

Delicioasă mâncarea în Turcia

Delicioase mâncăruri în Turcia

Pide de Turcia

Pide – un fel de pizza de Turcia

Cu autorulota în Turcia

Cu autorulota în Turcia

Cu autorulota în Turcia, Cappadocia

Cu autorulota la baloane

Canionul Göynük, Turcia

Canionul Göynük, Turcia

Side, Turcia

Side, Turcia

post a comment