14 mâncăruri de încercat în Iordania
În Iordania am petrecut așa de mult timp prin restaurante și cafenele, ca în nicio altă țară. Ne întindeam, Cu Rucsacul în Spate ore întregi în fața unei mulțimi de farfurioare, însoțite de o narghilea, un ceai sau un Pepsi. Adevărat că și vremea rece a avut leading role pentru cantitatea de indoor, dar nu ne plângem.
Țara are multe influențe de la vecini, mai ales de la turci și de la libanezi. Dar, o dată ce ai ajuns pe meleagurile astea, nu prea mai contează că felurile de mâncare sunt împrumutate sau autentice. Desigur că sunt gătite într-o manieră proprie și mâncate intens pe aici. Și sunt delicioase!
Piață în Amman, Iordania
Partea mea preferată din meniu este secțiunea de mezze, o selecție de aperitive, reci sau calde, care adunate țineau ușor loc de orice masă. Așa că, de cele mai multe ori sfârșeam prin a comanda și a umple masa cu un ansamblu de astfel de dip-uri sau salate.
Mezze vine de la cuvântul arab t’mazza care înseamnă „pentru a fi savurate în porții mici”. 🙂
O masă cu bunătăți, Iordania
Problema cu aperitivele astea de tip pastă era că mâncam fooooarte multă pâine. În restaurantele mai locale nu prea primești tacâmuri, mănânci cu mâna și cu lipia pe post de lingură. Doar că mănânci și lingura cu fiecare îmbucătură. Oricum, pâinea e atât de bună!
Dar, în afară de acestea, mai sunt multe alte feluri de mâncare pe care să le chemi la masă. Am făcut mai jos o listuță cu ce am testat.
1. Hummus
Nicio masă fără hummus a fost principiul după care am funcționat în Iordania. Mai ales că era un preparat foarte comun pe aici. Și era atât de bun!
Este un dip (cum o fi asta în română – sos, pastă, tartinabil?!) destul de cunoscut prin întreaga lume, dar parcă era mai proaspăt și mai gustos aici. Mai ales când venea stropit cu ulei, presărat cu sumac, cu ardei iute sau cu boabe de năut prin el.
Un hummus chipeș și absolut delicios | Mâncăruri în Iordania
Pentru că am admirat zgomotos procesul de facere a pâinii, am primit si noi două.
2. Falafel
Și ăsta este un preparat destul de comun prin întreaga lume, dar recunosc cinstit că eu aici l-am mâncat pe cel mai bun. Am fost super impresionată de cel sub formă de sandviș, în lipie și cu salată.
Mai ales că l-am văzut în proces de facere. E nevoie de super dexteritate! Dintr-un lighean mare cu pastă verde se iau porții mici, se transformă în biluțe cu ajutorul unui instrument și se aruncă în baia de ulei. Iar tot procesul se întâmplă în super viteză.
Se pregătește falafel | mâncăruri în Iordania
Eu am crezut că l-am mâncat pe cel mai bun într-o dugheană, în Madaba. Da’ șoferul care ne-a dus acolo m-a contrazis. A susținut că mai bun este în Amman, la o gheretă de pe Rainbow Street. Am vrut să verificăm dacă-i adevărat, mai ales că știam locul de care vorbea, doar că nu am mai ajuns.
Pasta verde pentru falafel
Și o variantă cu falafel în lipie
3. Baba ganoush
Tot din categoria mezze, este un fel de salată de vinete, dar nu atât de omogenă ca a noastră. Este foarte foarte bună și se traduce tare drăguț prin „preferata tatălui”! Un amestec de vinete coapte, roșii, ceapă, ulei de măsline și diferite condimente și ierburi.
Baba ganoush, hummus și falafel la faimosul restaurant Hashem, Amman
4. Muttabal
Este tot o pastă de vinete, dar altfel decât baba ganoush. Aici vinetele au un gust mult mai evident de afumat și se adaugă și tahini, pasta de susan. Arată foarte diferit, textura este diferită și gustul este, de asemenea, foarte diferit. 😅
Cred că mi-a plăcut ușor mai mult varianta asta.
5. Muhammara
Este o salată de ardei picant cu alune, condimente și ulei de măsline. Mi-a plăcut, doar că la un moment dat a devenit cam prea iute. Așa că am combinat-o cu diverse altele care mai erau pe masă. Am pus-o ca sos la shawarma, am mai amestecat-o în baba ganoush sau cu hummus. Foarte bine s-au completat
Muhammara, hummus, falafel și shwarma în farfurie!
6. Fatteh
Fatteh se traduce prin zdrobit sau firimituri, după cum am citit eu pe net. Este un fel de mâncare cu pită crocantă amestecată cu năut, hummus, iaurt, usturoi, ulei de măsline și ierburi.
Pentru mine poate să țină loc ușor de o mâncare în sine, nu doar un starter!
Fatteh | Mâncăruri în Iordania
Nicio masă fără ceai!
7. Manaqeesh
Este versiunea din Orientul Mijlociu pentru pizza. Mai exact, primești la masă o lipie cu diverse topping-uri – gen ierburi, brânză sau carne tocată. Varianta mea preferată a fost cea cu zaatar, un mix de ierburi, unde cimbrul e dominant.
Manaqeesh cu zaatar | Cum Cu Rucsacul în Spate nu era cum mine, am mâncat jumătate înainte să îmi amintesc să fac poză 😅
8. Mansaf
Este un fel de mâncare faimos în Iordania, o specialitate a beduinilor. Intră în categoria mâncărurilor serioase.
Carnea de miel (poate fi și de altceva, dar clasic e cu miel) este marinată și apoi fiartă în iaurt fermentat. Vine cu orez cu alune, plus un bol cu sos din iaurt și condimente, care arăta ca o ciorbă de burtă.
Sosul se pune peste carne și orez și când iei o îmbucătură trebuie să te asiguri că ai din toate în gură, după cum ne-a făcut un training chelnerul.
Nu a fost chiar favoritul meu, dar oamenii pe acolo se mândresc tare cu preparatul ăsta.
Mansaf | Mâncăruri în Iordania
9. Zerb
Aici nu mi-a fost chiar clar dacă felul de mâncare se numește așa, sau device-ul de gătit are numele ăsta. Am decis de una singură că este ca „grătar” la noi – poate să însemne și mâncarea, dar și obiectul sau procesul.
Zerb – device-ul
La fel ca la mansaf, și ăsta este specific beduinilor. Se gătește într-o groapă în pământ, unde se face focul și se introduce o etajeră metalică. Carnea și legumele se pun sus, orezul jos, iar în timpul procesului de coacere, sucul de la carne curge peste orez.
Ansamblul ăsta stă la foc, acolo, în groapă, câteva ore. Rezultatul este delicios!
Cam așa arată carnea din zerb
Makloubeh, „cu susul în jos”
10. Makloubeh
Care înseamnă „cu susul în jos”! Iar răsturnarea asta chiar reprezintă un moment artistic în procesul de servire. Este un orez consistent, prin care descoperi tot felul de alte lucruri – felii de vinete, conopidă, alune și carne, opțional. Noi am avut pui, iar usturoiul copt direct în foi era genial. Foarte bun și felul ăsta de mâncare.
11. Shish Tawouq
Sunt, în principiu frigărui de pui, dar cu o carne foarte foarte fragedă și gustoasă. Asta pentru că este marinată în iaurt, cu lămâie, usturoi și multe condimente. Frigăruile vin învelite cu o pită, care să le țină de cald, și câteva legume la grătar; în principiu ceapă și roșii.
Este o mâncare pe care o găsim des și pe la noi, la restaurantele cu specific libanez.
Shish Tawouq și clasicele dip-uri
12. Shwarma
Am testat în mai multe locuri, în două variante – împachetată în lipie sau în farfurie. Mi-a plăcut mai mult varianta în lipie. În ambele versiuni este însă destul de simplă, doar carne și ceva legume sau murături. Nu așa, cu de toate și cu sosuri multe, cum e la noi.
Shwarma în farfurie în prim plan
Și nelipsita narghilea
13. Gallaya
Am o conexiune specială cu felul ăsta de mâncare, de care sigur îmi voi aminti pentru multă vreme de acum încolo!
Deși mai mâncasem într-un restaurant în Amman, unde a fost bună, nu s-a comparat cu cea pentru care am tăiat eu, cu mânuțele mele (o parte din) roșii și pe care ne-a gătit-o în deșert, la foc făcut cu niște bețe găsite pe acolo, ghidul nostru beduin.
A fost absolut delicioasă! Este un fel de mâncare destul de simplu – roșii, usturoi, ceapă, niște condimente și un ardei (dacă vrei picant), dar se pare că deșertul are puterea de a face ca totul să fie mai bun acolo. Cel puțin așa zicea Tajek, beduinul.
Se prepară gallaya în deșert
14. Kunafeh
Deserturile sunt pasiune națională, clar! Există peste tot magazinașe cu produse din categoria baclavalei, tare apetisante cum sunt ele aranjate în tăvi mari, circulare.
Piesa de rezistență este kunafeh, un desert care dă dependență, făcut din aluat și brânză care se întinde când este caldă, scăldată în sirop și pudrată cu fistic.
E nebunie cu ea, identifici rapid locurile care o vând, după mulțimea de oameni înșirată pe trotuar, cu câte o farfurioară în mână.
Tăvi cu kunafeh!
Cam astea au fost preparatele speciale pe care le-am încercat în cele 3 săptămâni de Iordania! Dacă ai testat alte lucruri bune pe acolo, lasă un comentariu și pun pe lista cu mâncăruri în Iordania, pentru data viitoare. 🥘
Altfel, informații mai multe și mai detaliate despre Iordania, am adunat în acest articol.
Dacă ai nevoie de alte detalii despre mâncăruri în Iordania sau Iordania în general, lasă un comentariu și răspund cu drag. Și nu uita să verifici și celelalte articole de pe În Sandale, pentru inspirație și recomandări de călătorii.
Iar dacă ți-au plăcut articolele poți să te abonezi la newsletterul În Sandale, care să te anunțe când apar povești noi pe blog. Totodată, mi-ar plăcea să ne împrietenim și pe Instagram și Facebook.
Interiorul unui restaurant din Jerash
Mult prea multă mâncare!
O mâncare tradițională reinterpretată, într-un restaurant din Aqaba
Ibricele de ceai din deșert
Delicioasa kunafeh | Mâncăruri în Iordania
Baba ganoush, muhammara și muttabal
Toate mesele primesc o farfurioară cu murături, din partea casei
O bucată de tort pe care am primit-o într-un restaurant unde cineva își serba ziua de naștere
Să gătim în deșert a fost unul dinte punctele forte ale călătoriei