Bine de știut când călătorești în Guatemala
Consider că orice țară din America Latină este oricând, la orice oră și în orice zi, o idee bună. Are zona asta o atmosferă specială, este clar partea mea preferată de lume. Așa că, atunci când am decis, pentru prima dată în viață, că vom petrece sărbătorile de iarnă în altă parte decât în România, am știut că vom zbura către vest.
Colorata Guatemala
Iar Guatemala avea de mult timp o inimioară desenată pe lista mea cu țările lumii, semn că a e pe lista scurtă a destinațiilor unde tare îmi doresc să ajung. Mi-era sinonimă cu vulcani și culoare și autobuze împopoțonate. Și spaniolă! Plus că sunt vreo 20 de ani de când anunț că Me gusta Guatemala, să-i dea Dumnezeu sănătate lu’ Manu Chao.
Deci fără prea multe pregătiri și fără o cercetare prea amănunțită, am luat bilete pe 28 decembrie, am împachetat pe 29 și pe 30 dimineața, cu noaptea-n cap, am plecat.
Fuego, Guatemala
Simboluri din Guatemala
Cred despre Guatemala că este una dintre cele mai diverse țări. Are civilizația și cultura maya care au răzbit peste ani și care sunt puternic vizibile. Are clasicele și emblematicele clădiri coloniale, lăsate de spanioli. Scorează și la atracții naturale!
Are vulcani activi care pufăie lavă constant. Are niște piscine naturale foarte fotogenice. Și o ieșire mică la Marea Caraibilor.
Livingstone – orașul de la Caraibe, Guatemala
Dar ăsta cred că este un lucru știut, mi s-a părut așa un mare flux de turiști pe aici. Fiind începutul anului, o perioadă cu multe zile de vacanță, cam toată lumea a încercat să beneficieze – localnici și străini.
Tikal, Guatemala
Am fost surprinsă, în primul rând, de câți călători singuri am întâlnit. De cele mai multe ori fete, de prin toate părțile lumii, până în 25 de ani, care își umpluseră bocceluța și călătoreau sârguincioase pe aici. Mi se pare foarte tare obiceiul ăsta al tinerilor.
După studii și înainte de a se înrola în joburi serioase, o pornesc puțin prin lume. Și cred că este foarte sănătos și îi dezvoltă mult. Se vede pe ei: sunt curajoși, abordează tot felul de subiecte smart – politică, economie, cunosc multe lucruri, sunt veseli, deschiși, pun întrebări.
Mereu mă uit la ei cu o ușoară invidie și o admirație grea.
Te ajută mult să știi două – trei cuvinte în spaniolă. Și nu numai că te ajută , dar localnicii se bucură tare când te aud cum te chinui să le vorbești limba.
A, și au prize diferite – ca cele folosite în SUA, cu pini plați și slabi, tip A.
Antigua, Guatemala
Când am mers în Guatemala și cum a fost vremea?
În Guatemala am stat în perioada 2 – 16 ianuarie, când la noi era iarna în plin și zăpezea.
Am avut parte de temperaturi serioase, de 30+ °C, fără picior de nor sau ploaie. Doar în Antigua și la Lanquin serile sunt un pic mai răcoroase. În rest, numai vreme bună de mâncat înghețată și băut bere rece. Nu în același timp.
Lanquin, Guatemala
Este sezonul de vârf în Guatemala, în mai toată America Centrală, de fapt. Ceea ce se traduce în muuulți călători. De mult nu am mai avut sentimentul ăsta de „invazie” de turiști. Și cred că este prima dată când chiar am întâmpinat probleme în a găsi cazări bune.
Pentru mine cazare bună = locație + preț per cameră privată.
Piscinele de la Semuc Champey
Bine, poate și faptul că rezervam de pe o zi pe alta să fi fost de vină. De multe ori avem de ales din 8 – 10 proprietăți, nu cu cea mai fericită combinație de locație & preț. Și în 80% din cazuri fără anulare gratuită. O rezervare mai timpurie poate ne-ar fi ajutat să economisim un pic.
Oamenii sunt foarte colorați în Guatemala
Arco de Santa Catalina, Antigua
Traseul prin Guatemala
Guatemala are un traseu turistic destul de evident, traficat și uzitat. Așa se face că, o dată ce ne întâlneam cu niște călători în vreun loc, aveam să împărtășim cu ei același itinerar și să ne tot revedem. Nu cred că am întâlnit pe nimeni care să facă un pas în stânga sau în dreapta de la traseul clasic. L-am urmat și noi, împărțit așa –
Flores (2 nopți) → Livingstone (2 nopți) → Lanquin (2 nopți) → Antigua (3 nopți) → Acatenango (1 noapte) → Panajachel (3 nopți).
Playa Blanca, Guatemala
În total am petrecut 14 zile în Guatemala, am decis mereu la fața locului câte nopți să stăm într-un loc.
Transport
Până în Guatemala
Am ajuns în Guatemala trecând granița terestru, dinspre Belize. Unul dintre motivele pentru care am zburat din Europa spre Belize a fost că Tikal, faimosul sit maya, este mai aproape de granița cu Belize, decât de Ciudad de Guatemala.
Tikal, Guatemala
Am avut un zbor multi city de la KLM, București – Belize City / El Salvador – București. Cu două escale la dus (Paris și Atlanta) și alte două la întors (Panama și Paris).
Cost bilet: 800 euro / pers (bagaj de cală inclus)
Prin Guatemala
Shuttle bus turistic
Guatemala are un sistem de shuttle busuri foarte bine pus la punct, care te transportă fără prea mari bătăi de cap oriunde pe traseul ăsta turistic. De cele mai multe ori au servicii door to door, te iau de la hotel și te lasă la viitorul hotel. Le-am folosit de fiecare dată când a trebuit să ne mutăm dintr-un loc în altul.
Cu autobuzele astea am sperat eu că vom merge prin Guatemala
Inițial, le-am refuzat cu înverșunare. Dar, după ce am constatat că busul de la autogară, din Flores spre Rio Dulce, era mai scump decât ăsta care ne lua și de acasă, le-am acceptat.
Aici niște rute orientative și costurile pentru aceste bus-uri turistice:
Mi-ar fi plăcut să ne deplasăm cu niște mașini de-astea
Sunt destul de confortabile, directe, pline de străini și au pauze de baie sau mâncare. Și le poți rezerva de pe o zi pe alta, de la orice hotel sau agenție de turism.
Daaaar, piesa de rezistență a transportului în Guatemala, obiectiv turistic în sine în care trebuie neapărat să te urci este…
Mijloace de transport în Guatemala
Chicken busul!
Autobuzele astea merg aproape oriunde în Guatemala și cu siguranță vor fi sursa unor amintiri foarte… greu de uitat! Sunt străvechi autobuze școlare, venite din SUA sau Canada, transformate în opere de artă, împopoțonate care mai de care.
Au numele ăsta de la puii (sau celelalte animale vii) care însoțesc călătorii. Sunt frecvente, rapide, ieftine (vreo 10 – 20Q | 6 – 12 lei pe segment) și aglomerate.
Funcționează pe principiul „înghesuie-i pe toți, nimeni nu rămâne în urmă”.
Chicken bus, Guatemala
Multe scutere și mașini în Antigua
Eu tot auzeam despre ele că pot fi periculoase și îmi imaginam că sunt hoți de buzunare. Acum, că le-am folosit, îmi dau seama că sunt considerate periculoase pentru stilul nebun de condus al șoferilor. Am întrecut tot ce se putea în drumul nostru pe niște serpentine ac de păr.
Livingstone, Guatemala
Barca
Plinul de viață oraș de la Caraibe, Livingstone, poate fi accesat doar cu barca – dinspre Rio Dulce sau Puerto Barrios. Noi am venit de la Rio Dulce, cu o barcă publică care circula de două ori pe zi (la 09:00 și la 14:00). Și care nu era chiar ieftină – 125Q (75 de lei) / sens / persoană.
Portul din Livingstone
Și pe Lacul Atitlan deplasarea se face cu bărci. Lanchas rapide fac ture cât e ziua de lungă (dar nu mai târziu de 17:00) între satele cu ieșire la apă. Este cel mai bun mod de deplasare în zonă. Prețul este de 25Q (15 lei) / sens / persoană.
În rest, prin orașe și sate am mers foarte mult pe jos. Rar, am mai luat câte un tuk tuk. Sunt foarte prezente și folosite pe distanțe scurte.
Atitlan, Guatemala
Ce trebuie văzut / făcut musai în Guatemala
(top din locurile și lucrurile pe care noi le-am văzut / făcut)
Acum, retrospectiv, n-aș renunța la niciun loc din Guatemala. Ba chiar aș mai adăuga una, alta. Oricum, după o analiză detaliată și un proces complex de rememorare, zic că astea sunt lucrurile care au rămas cel mai vivid cu mine. 🙂
Vulcani în Guatemala
1. Cu chicken bus la Chichicastenango
Asta a fost combinația perfectă pentru mine. Când vizitez o țară, două lucruri îmi doresc mereu să fac. Să merg cu transportul în comun și să ajung la piață. Chicken Bus-urile sunt un spectacol în sine, simbol pentru Guatemala.
Iar Chichicastenango, Chichi pentru cunoscători – că până zici tot numele, pleacă autobuzul, este cea mai mare piață tradițională Maya din Guatemala.
Chichicastenango, Guatemala
Iglesia Parroquial de Santo Tomás, Chichicastenango
Aglomerare mai mare de culoare rar mi-a fost dat să văd. Oamenii (în special doamnele) sunt îmbrăcați colorat, produsele vândute sunt toate o culoare, legumele și florile respectă și ele codul pieței.
Este un mix între localnici care târguiesc cele necesare pentru casă și garderobă și turiști care se minunează de cât de frumoase și scumpe sunt produsele. Mi-au plăcut așa de tare textilele de aici, pe toate le-aș fi luat! Vizita asta mi-a îngreunat rucsacul cu 4 kg.
Piața este organizată în două zile – joi și duminică, de dimineață până pe la 13.00 – 14.00. Ajungi ușor din Panajachel; sunt și multe busuri turistice care aduc cumpărătorii aici.
La închiderea pieței
Textilele sunt punct forte în Guatemala
2. O urcare pe Acatenango
Doar una, da. Că e greu. Ce de am mai bodogănit trekking-ul ăsta – pantă înclinată continuă, mers prin cenușă și muulți oameni încolonați.
Acatenango este și el vulcan activ, dar fără prea mare activitate. Ultima dată a erupt în 1972. Dar, pe Acatenango urci ca să îl vezi pe fratele lui siamez – Fuego, vulcan neastâmpărat și neliniștit, care la fiecare 20 – 30 minute scuipă steluțe. Este cu adevărat spectaculos.
Activități nocturne, Fuego
Prin praf și cenușă, Fuego
Trekking-ul durează două zile, cu o noapte dormită sus, la cort. Partea asta este fabuloasă, căci ai ocazia să adormi privind erupțiile. Lucru care nu ți se întâmplă în fiecare zi. Mai degrabă, o dată în viață.
Poți să organizezi lejer urcarea din Antigua, de pe o zi pe alta. Este una dintre cele mai populare activități și pe bună dreptate.
Răsărit printre vulcani
3. Lacul Atitlan
Lacul ăsta este mai frumos ca marea Marea Caraibilor, cel puțin varianta ei din Guatemala. Este înconjurat de sate pitorești și vulcani pe care îi vezi mistic, prin nori și ceață. Pe suprafața apei se vânzolesc tot felul de bărci și vaporașe, fie de transport, fie de pescari.
Chiar și în cel mai activ și aglomerat orășel de aici, tot se simt apucăturile de liniște și pace și relaxare. Bine, câteodată îl mai apucă pe lac să se agite și călătoriile cu barca sunt mai aventuroase. Timp de 30 de minute m-a tot luat în brațe o fetiță de vreo 12 ani, de fiecare dată când se sălta și cădea cu râvnă barca peste valurile lacului.
Atitlan înconjurat de vulcani
Sunt multe activități pe care să le faci pe aici – cățărat pe vulcani, rezervații naturale de văzut, cascade, trasee de biciclete, cursuri de spaniolă, paragliding. Dar nu se supără nimeni dacă doar stai și de plimbi pe străzile satului în care stai și te bucuri de atât de frumoasa priveliște a lacului.
Atitlan, Guatemala
Activități la Atitlan
Ce am mâncat și băut bun
Nu e masă guatemaleză dacă nu ai pus lângă orice fel de mâncare o tortilla cinstită din porumb. Pește? Cu tortilla. Mâncare de cartofi? Cu tortilla! Ouă ochiuri? Tortilla, desigur! Natchos? Pe ăștia e ok să îi mănânci fără.
Este cel mai des întâlnit fel de mâncare pe care l-am văzut în stradă, iar sunetul femeilor care bat în palme o turtiță de-asta de porumb îmi e deja sinonim cu Guatemala.
Standurile astea cu tortilla sunt peste tot în Guatemala
Altfel, meniurile din Guatemala includ multe preparate făcute faimoase de Mexic. Quesadilla, burritos sau natchos, tamales – le găsești mai peste tot. Și sunt bune. La fel și grătarele întinse în stradă, întorc doamnele fripturile cu așa o îndemânare. Și peștele se gătește des pe aici, mai ales prin zonele care au lacuri aproape – ca Atitlan sau Flores, lângă Petén Itzá.
Grătar de Guatemala
Nachos elaborat în Guatemala
Mâncare tradițională mai greu am găsit prin meniuri. Am testat pepián, o tocană groasă de vită sau de pui. Este unul dintre cele mai vechi și mai recunoscute feluri de mâncare din bucătăria guatemaleză.
Dar cel mai tare și mai tare am fost impresionată de o supă! Tapado, supă tradițională de la populația Garifuna, pe care am mâncat-o în Livingstone. A fost cel mai bun lucru mâncat în călătoria asta. Un bol mare de supă cu lapte de cocos, în care înoată creveți, un pește, un crab, niște scoici și bucăți de homar. Delicioasă! Și ușor scumpă – 110Q (vreo 65 lei).
Pepián, Guatemala
Tapado, supa tradițională garifuna
Băuturi
Cafeaua este foarte bună, face cinste faimei pe care țara o are în domeniu. Și este bună peste tot – în cafenelele de specialitate (care sunt multe), când ți-o toarnă vânzătorii din termos pe stradă sau când o prepari tu în camera de hotel, la cafetieră. Multe hoteluri au cafeaua inclusă în sistem all you can drink.
Un perete dedicat cafelei din Guatemala
Apoi, berea! Gallo cred că este cea mai consumată bere națională. Cu siguranță este cea mai vizibilă. Găsești cocoșul afișat și pictat mai peste tot. Și este și bună, ușoară, perfectă pentru consumul zilnic. 😎
Derivat din bere, beau oamenii ăștia un cocktail pe care eu l-am găsit… ciudățel. Michelada, un mix de bere, lime, sosuri, condimente și ardei. Se bea dintr-un într-un pahar răcit, cu ramă de sare.
Standuri cu băuturi pe stradă, în caz că te lovește setea
Michelada, Guatemala
Sim Card și internet în Guatemala
Este așa de simplu să cumperi un sim card cu internet din Guatemala. Cam fiecare al doilea magazin are un banneraș cu Claro sau Tigo. Am ales Claro, că sună mai frumos.
Am plătit vreo 75Q (50 lei) pentru o cartelă cu 6G de net valabili 15 zile, pe care mi-au setat-o băieții rapid în magazin. Eu folosesc eSim pentru cartela personală Orange și mereu sim-uri fizice prin țările prin care călătoresc. Am mai făcut top up o dată, într-un magazin unde vindeau bere și chipsuri.
Antigua, Guatemala
Am folosit aceeași cartelă și în El Salvador și am mai încărcat-o o dată, online. A meritat toți banii.
Nu îmi amintesc de nici un loc unde să nu fi avut acoperire. Chiar și pe vârful vulcanului a mers să trimit și să primesc mesaje.
Și pe aici aveam semnal și internet
Cumpărăturile în Guatemala
Pfff, a fost foarte complicat cu cumpărăturile acolo. M-am pierdut ușor cu firea printre șalurile, fustele, tricourile, bluzele, borsetele, cerceii sau gențile expuse intens și nerușinat de frumoase. A fost foarte complicat să mă opresc. În primul rând pentru nu mai aveam loc în bagaje. Plus că nici cele mai ieftine produse nu sunt.
Să tot cumperi în Guatemala
Strategia mea era așa – mergeam, declaram că am 60 lei de cheltuit (100Q) și îi rugam să îmi arate ce aș putea lua.
Asta după ce am întrebat o dată, senină, cât costă o geantă și mi-au spus 600 de lei. M-am simțit și prost să mai zic „eu mă gândeam la 40 – 50lei”. Așa că, decât să îmi spună ei, mai bine le spuneam eu. Și mereu găseau ceva și pentru cei 60 de lei ai mei.
Pe străzi în sătucele de la Atitlan
Bani și costuri
Guatemala are o monedă cu un nume tare frumos: quetzal. Vine de la o pasăre foarte colorată – tot ce e legat de țara asta este culoare. Când am mers noi 1$ = 8Q. Pentru rate de schimb actualizate, verifică xe.com.
Sunt multe locurile unde poți plăti cu card – hoteluri și hosteluri, magazine mai mici sau mai mari, la agențiile de turism. Cred că jumătate din plățile făcute au fost cu cardul. Uneori plata cu cardul venea cu un comision, cred că cel mai mare a fost de 5%. Atunci alegeam să plătim cu cash.
Primul popas la urcarea pe Acatenango
Și bancomatele au taxă de retragere, dar era fixă (cred că cel mai mult a fost undeva la 30 lei) și la un calcul buchisit făcut de Răzvan a reieșit că e mai bine să plătim cu numerar când sunt comisioane la card.
Bancomatele sunt și ele răspândite, cel puțin prin locurile astea mai turistice le găsești mai peste tot.
Și în Livingstone aveau bancomate
Altfel, Guatemala a fost un pic mai scumpă decât mă așteptam, dar mai ieftină decât România. Las mai jos niște prețuri orientative. Activitatea care a consumat cele mai multe resurse a fost transportul, busurile turistice.
Antigua, Guatemala
În total, pentru două săptămâni de Guatemala am cheltuit 2500 euro. Pentru două persoane, fără biletele de avion. Cu mențiunea că suntem destul de budget traveler, dar bem multă bere.
Este periculos?
Dacă nu aș cunoaște poveștile despre siguranța în Guatemala, aș zice că este cea mai sigură țară de pe lume. Nu am avut nicio problemă, ne-am simțit mereu în siguranță, nici măcar nu am ajuns într-o situație cu feeling de pericol. Am călătorit și noaptea și cu autobuze locale și am fost și în trasee de noapte pe vulcan.
Seara, în Antigua Guatemala
Arco de Santa Catalina
Citisem că astea ar fi incidentele neplăcute care se întâmplă cu o frecvență mai mare – jafurile pe cărări. Sau clasicele furturile de genți din buzunare. Dar nici nu s-a pus problema.
Într-un chicken bus m-a trecut un gând – să fiu mai atentă cu telefonul. În vreo 10 minute am constatat că, în jurul meu, doar Răzvan avea un telefon mai vechi ca al meu.
Lanquin, Guatemala
Deci, overall, țara este safe. Cred că se aplică regulile de bun simț de oriunde – nu cu averea la vedere, nu noaptea prin unghere periculoase, dacă ți se pare că e periculos, pleacă de acolo. Poveștile nu au apărut ele degeaba, cu siguranță. Plus că eu am mers pe un traseu turistic, clasic.
Semuc Champey, Guatemala
Livingstone, Guatemala
Viză Guatemala
Nu este nevoie de viză pentru Guatemala, dacă stai sub 90 de zile. Ca peste tot, trebuie să ai pașaport valabil minim 6 luni. Mai multe detalii operaționale și știri descurajatoare pe site-ul MAE.
Antigua, Guatemala
Hoteluri în Guatemala
Are Guatemala o grămadă de locuri de cazare. Nici nu se putea altfel, la cât de mulți călători sunt. Turismul este unul dintre cel mai mari contribuitori la PIB-ul din Guatemala. În principiu este ok să rezervi de pe o zi pe alta sau la fața locului.
Noi ne-am descurcat așa, chiar și într-o perioadă foarte traficată – începutul anului când, atât turiști, cât și localnici se mută dintr-un loc în altul, în țara asta frumoasă.
Te poți caza și într-o căsuță de hobbiți, la Hobbitenango
Flores: Hotel Villa del Lago
A fost unul dintre hotelurile mele preferate din Guatemala! Este fix pe malul lacului, într-o clădire tare simpatică, albă cu balconaș albastru. Ceva colonial-mediteraneean.
Nu am avut vedere spre lac, ci spre oraș. Dar mi-a plăcut la fel de mult să urmăresc oamenii care se plimbau seara pe acolo. Au și o terasă spre lac, unde te poți duce să admiri lacul. Iar restaurantul are și el vedere spre lac.
Camera bună, curată, foarte confortabilă. Și locație foarte bună, aproape de semnul Peten, de unde pleacă tot transportul. Insula e micuță, dar tot contează cele 10 – 15 minute, când busul tău pleacă la 05:00 dimineața.
Preț / noapte cameră: 605Q (360 lei), mic dejun inclus.
Tikal, Guatemala
Hotel Villa del Lago
Livingstone: Livingstone Resort Hotel
Clar locul ăsta a avut zile mai bune. Acum s-au mai cojit pereții și barul de la piscină nu pare alimentat. Dar încă este un hotel în care să stai în Livingstone. Fetele de la recepție au fost super prietenoase și primitoare. Am putut aranja de aici excursii și transport.
Hotelul nu este chiar în centru, faci vreo 20 de minute pe jos până în port. Dar îți plătesc ei tuk-tuk-ul când vii, iar barca poate veni să te ia de hotel, când pleci.
Dar locația este foarte drăguță, pe marginea oceanului. Iar hotelul are o grădină verde, unde poți petrece timp. Și piscină unde să te mai răcorești.
Cameră mare, ca un mini apartament și baie curată.
Preț / noapte cameră: 420Q (250 lei)
Livingstone, Guatemala
Lanquin: Vista Verde Lodge
Este un hostel, unde am avut o cameră privată cu baie comună. Uimitor de curată, ne tot minunam de asta. Dar ușor cam zgomotoasă, îi auzeam pe oamenii de deasupra de parcă erau în cameră cu noi.
Altfel, numai lucruri bune – o locație superbă, între munți și dealuri. Mâncare decentă și masă de biliard gratuită. Sunt prietenoși și pot aranja transport și excursii la Semuc Champey sau în alte orașe din Guatemala.
Sau pot să îți umple oricând sticla de apă, gratuit. Plus că seara, când am ajuns în Lanquin, au venit să ne ia de la bus. A fost așa o surpriză, nici nu știam că vor face asta.
Preț / noapte cameră: 180Q (107 lei)
Open space-ul de la hostelul din Lanquin
Antigua: Nikikot Hostel & Hotel
Mi-a plăcut lacul ăsta, ne-am simțit bine și am mai stat și a doua oară, când am coborât de pe vulcan. Ne-au și ținut bagajele mari cât am făcut noi urcarea.
Locație este bună, aproape de tot. Au și o grădină frumoasă unde poți bea o bere sau lucra, după caz. Au și cafea inclusă, în sistem all you can drink. Și eu pot să beau. 🙂
Este într-adevăr un party hotel, cu muzică tare și mulți oameni veseli, care dansează până târziu în noapte, dar îți spun asta de cum rezervi.
Am avut cameră privată, cu baie proprie; dar au și variantă de hostel.
Preț / noapte cameră: 354Q (210 lei)
Antigua Guatemala
Așteptând bus-ul de El Salvador, în Antigua
Acatenango: într-un fel de cort
Mai mult o căbănuță unde se înghesuie turiștii când dorm alături de vecinul vulcan spumos.
Semi-corturile de pe vulcan, Guatemala
Urcările pe Acatenango includ și o noapte petrecută sus. Ce nu am știut noi a fost că vom avea corturi comune, unde vom dormi toți mai mult sau mai puțin înghesuiți. Norocul nostru a fost că, până ne-am dus noi la somn, alți colegi de grup ne-au ocupat locurile.
Așa că ne-am relocat, cu de la noi putere, într-o altă astfel de căsuță, folosită pe post de depozit pentru echipamente.
Cazarea pe Acatenango, Guatemala
Și asta a fost cel mai frumos lucru care se putea întâmpla! Căci am ținut ușa deschisă și am urmărit erupțiile până târziu în noapte, direct din „pat”. Și, pentru că înnoptam în magazie, am avut la dispoziție o grămadă de saci de dormit. Noaptea se face destul de frig.
Fuego văzut din cort
Panajachel (Atiltlan): Hotel Utz Jay
Frumos frumos la hotelul ăsta, ce bine l-am ales. Foarte aproape de centrul orașului și de faimoasa stradă Santander.
Cameră arătoasă, cu mult lemn și cu o priveliște superbă, chiar și din baie, către grădina cu muulte plante verzi. Poți sta aici pentru o bere (din magazinul de alături) și la o vorbă.
Grădina de la Utz Jay, Atitlan
Micul dejun nu este inclus, dar există opțiuni excelente și la prețuri corecte la restaurantul din hotel. De asemenea, au serviciu de spălătorie. Și personalul este minunat!
Preț / noapte cameră: 435Q (260 lei)
Atitlan, Guatemala
Picturale străzi în Guatemala
Dacă ai nevoie de alte detalii despre Guatemala, lasă un comentariu și răspund cu drag. Și nu uita să verifici și celelalte articole de pe În Sandale, pentru inspirație și recomandări de călătorii.
Copiii în Atitlan
Iar dacă ți-au plăcut articolele poți să te abonezi la newsletterul În Sandale, care să te anunțe când apar povești noi pe blog. Totodată, mi-ar plăcea să ne împrietenim și pe Instagram și Facebook.
✨FiY: Există posibilitatea să găsești link-uri de afiliere presărate prin acest minunat articol, gratuit și destul de muncit. Teoretic, eu primesc un mic comision, dacă tu cumperi vreun produs folosind link-urile în cauză. Practic, nu s-a întâmplat niciodată până acum, deci nu știu dacă e chiar adevărat.
Străzi din Antigua Guatemala
Răsărit pe Acatenango
Fuego, Guatemala
Lanquin, Guatemala
Semuc Champey, Guatemala
Antigua Guatemala
Urcând vulcani, Guatemala
Lavă produsă de Fuego
Bucuria popasului, Acatenango
Fuego din dronă
Cam așa de înclinată era panta, Fuego
Cei mai frumoși cercei, Guatemala
Mirador în Antigua Guatemala
Tikal, Guatemala
Apele verzi de la Semuc Champey, Guatemala
Atitlan, Guatemala
Pe barcă pe Atitlan
Fiesta stradală, Atitlan
Livingstone, Guatemala
Bienvenidos a Semuc Champey
Semuc Champey, Guatemala
Guatemala