Bine de știut când călătorești în: Filipine
Filipine are o aură aparte. Este o aglomerare din mii de insule și insulițe, plaje cu nisip perfect, ape verzui – turcoaz, jeepneey-uri colorate care populează străzile, oameni zâmbitori și cântăcioși, bere bună și mâncăruri delicioase. Nu ai nici cea mai mică șansă să nu te îndrăgostești de țara asta minunată, care parcă atrage toate dezastrele naturale și care iubește Crăciunul.
Am mers aici datorită zborului ieftin cu Cebu Pacific, compania aeriana vestită pentru joculețele organizate la bord. Dar m-am dojenit un pic căci nu am cercetat-o mai devreme și că am aflat așa târziu de țara asta specială.
Când am mers?
Am fost în Filipine între 27 noiembrie – 13 decembrie 2017 (17 zile). Această perioadă este considerată începutul sezonului de vârf, care ține până în aprilie. Am avut parte de temperaturi cuprinse între 27 și 30 de grade, dar și de câteva zile și nopți ploioase.
Nu a fost aglomerat. În afară de Manila și Cebu City, unde traficul este o problemă constantă, nu avut probleme în a ne deplasa sau a găsi zboruri, cazare, tururi.
Ce am văzut?
Pentru că a fost o vacanță destul de scurtă și pentru că Filipine este o aglomerare de insule între care transportul nu este atât de simplu, am inclus patru destinații pe traseul nostru. Am vrut să vedem și orașe, dar și zonele renumite ca cele mai frumoase din lume – El Nido și arhipelagul Bacuit, din Palawan și Boracay.
Manila (2 nopți) → El Nido / Coron Coron (6 nopți) → Puerto Princessa (1 noapte) → Cebu (1 noapte) → Boracay (5 nopți) → Dubai (1 noapte) → București
Cu ce-am fost și cu ce ne-am deplasat în Filipine?
Zborul până la Manila a fost o combinație între Fly Dubai și Cebu Pacific – companie low cost din Filipine.
Între insule am mers cu avioane de la AirAsia, Cebu Pacific sau Philippines Airlines. Toate au zboruri dese, unesc cele mai importante și turistice zone ale țării și, cel mai important, sunt ieftine. Pentru a ne muta dintr-o insulă în alta am avut nevoie, de fiecare dată, de o zi întreagă. Drumurile sunt serpentinoase, înguste și acomodează tot felul de mijloace de transport – van-uri, mașini, triciclete, căruțe, scutere sau jeepney-uri.
În orașe – Manila și Cebu City, am mers cu taxi sau Uber de la aeroport, jeepney și mult pe jos. Ambele orașe sunt foarte aglomerate și au probleme mari cu traficul, distanțe ce par scurte se parcurg într-un timp de 3 – 4 ori mai mare decât estimat.
În sătuce, cel mai important mijloc de transport sunt scuterele sau tricicletele, un fel de tuk-tuk-uri, ideale pentru distanțe scurte.
Am închiriat și scuter pentru o zi, în El Nido, un mod ideal de a vedea cât mai mult din insulă.
Unde am stat?
Și de data asta am folosit booking.com. Mai puțin în Puerto Princessa, care nu era pe lista noastră de la început, dar unde nu a fost greu să găsim cazare ieftină și decentă. Chiar dacă am ajuns aici destul de târziu, pe la ora 22:00.
- Manila: Hop Inn Hotel Ermita Manila
- El Nido / Coron Coron: Novie’s Tourist Inn
- Cebu City: Southpole Central Hotel
- Boracay: Spiderhouse Resort
- Dubai: Pearl City Suites
Ce trebuie văzut / făcut musai?
(top din locurile și lucrurile pe care eu le-am văzut / făcut)
- Arhipelagul Bacuit, Palawan. Totul aici arată absolut minunat – plaje retrase, lagune impecabile cu apă turcoaz și insulițe stâncoase. Dacă ar trebui să aleg un singur loc pe care să îl văd în Filipine, ăsta ar fi.
- Plimbarea cu jeepney-ul – mașinile astea colorate (jeep-uri din Al 2-lea Război Mondial modificate și transformate în mini-autobuze) sunt un simbol al străzilor din Manila și al Filipinelor, în general.
- Frigăruile de pe stradă – delicioase bucățele de carne, făcute pe grătar în stilul filipinez și îmbibate în de sos din soia, usturoi, citrice și ketchup de banane. Te lingi pe degete.
-
Ce-am mâncat și băut bun?
Vai, vai, vai – cum e mâncarea filipinezilor. Nu am mâncat nimic care sa nu ne placă, deși eu nu îs mare fan carne, iar ei o iubesc. Dar nu mă mai săturam de adobo – porc sau pui sau carne, în general, marinată în oțet și usturoi, grătare cu pește sau fructe din mare, orez, frigărui sau noodles.
Filipinezii folosesc ca tacâmuri lingura și furculița, rare ori am primit cuțit, și asta numai în restaurante ce păreau mai turistice. Iar șervețelele sunt mici mici și împachetate. 🙂
Cu apa nu am avut o relație prea bună, în schimb. Mi se părea că toată apa pe care o cumpărăm are un gust amărui și metalic. Așa că am băut bere. Butelcuțele de San Miguel Pale Pilsner au devenit nelipsite în fiecare zi. Bună bere!
Filipine produce și rom – Tanduay Rum. Am plătit pentru o sticlă de 500 ml 50 php / 4 lei și a fost chiar bun.
-
Internet.
În orașe găsești ușor net – la hotel sau la restaurante, au peste tot wi-fi. Nici la Boracay nu am avut probleme.
Însă în El Nido este mai bine să consideri că nu e deloc net și să te relaxezi la plajă. Merge atât de încet încât nu faci decât să te enervezi și nici să nu încarci ceva. Seara își mai revine, dar nu e general valabil. Și așa e în toată zona asta din Palawan.
-
Ce am cumpărat?
Filipine este o țară destul de ieftină, mai ales în zonele nu foarte turistice. Ne-am întors cu mai multe kilograme decât plănuisem și am luat multe produse organice – ulei de cocos, creme și balsam din cocos, tricouri, decorațiuni de Crăciun, hăinuțe, ketchup de banane.
-
Bănuții
Moneda din Filipine este pesos-ul, reminiscență a coloniilor spaniole. Cardurile bancare sunt acceptate mai peste tot în orașe, însă situația se complică un pic în sate, mai ales în El Nido – nu am putut folosi cardul la hotel, pentru a plăti tururile sau la restaurante.
ATM-urile sunt însă răspândite și poți oricând scoate bani. Unele nu acceptă Mastercard, iar de fiecare dată când scoți se percepe un comision de 250 php / 20 lei, indiferent de suma pe care o retragi. De cele mai multe ori am avut și limită de retragere, de 10 000 php / 780 lei.
Cheltuieli orientative Filipine
-
Viza
Viza pentru Filipine se obține la intrarea în țară și este valabilă pentru o lună. E musai ca pașaportul să aibă o perioadă de valabilitate mai mare de 6 luni, în momentul în care părăsești țara.
-
Este periculos?
Nicio clipă nu ne-am simțit în pericol sau în nesiguranță, în niciun loc din cele pe care le-am văzut Filipine. Nici ceilalți călători pe care i-am întâlnit, chiar și grupuri de fete singure, nu au avut niciun fel de problemă prin locurile unde au mers.
-
Lectură de vacanță:
Eu: Cerere în călătorie, Édouard si Mathilde Cortès
Răzvan: 27 pași, Tibi Ușeriu
-
Ghid de vacanță:
Philippines, Lonely Planet, a 12a ediție, publicată în mai, 2015
Mihai
Cum si unde obtii visa cand ajungi in filipine
Ramona
Salut! Cu viza este foarte simplu. Primești în aeroport visa on arrival, sub forma unei ștampiluțe în pașaport, care este valabilă pentru o lună. Nici nu am stat prea mult la ghișeul cu pricina, iar filipinezii sunt tare zâmbăreți. Trebuie doar sa ai pașaportul valabil pentru cel puțin încă 6 luni. 🙂
Ruxandra
Buna. As vrea sa merg si eu in El Nido in ianuarie 2019, insa am tot citit ca a crescut numarul cazurilor de febra Dengue in zona si m-am speriat. Ar fi cazul sa caut o alta destinatie?
Ramona
Buna! Într-adevăr, și eu m-am întors cu Dengue, dar nu cred nicicum că din cauza bolii ăsteia este cazul să schimbi destinația. El Nido și Bacuit-ul sunt atât de frumoase. 🙂 Cel mai important este să te protejezi împotriva țânțarilor – cremă, autan, brățări, mâneci lungi. Recunosc – cred că eu că m-am dat o dată sau de două ori cu Autan cât am stat acolo. Plus că veneam după o periodă de multe nopți nedormite, deci cred că nici sistemul imunitar nu funcționa prea bine. Prietenul meu nu a avut nimic. 🙂
Valentin
Buna,
Ar trebui sa ma angajez la o firma din Filipine. Pe site-ul MAE vad ca exista avertizari cu privire la pericol de rapire de persoane, etc.
Imi poti da un sfat in legatura cu asta? Sau cum ai simtit tu situatia acolo?
Multumesc.
Ramona
Bună
Filipine mi s-a parut una dintre cele mai safe țări unde am călătorit. Este adevărat că am mers în niște locuri destul de turistice. Exista, într-adevăr, zone cu risc mai mare de atacuri teroriste și răpiri, în special în partea de sud. Capitala, Palawan, Cebu & Boracay au fost mai mult decât primitoare, chiar și atunci când rătăceam singură pe străzi. Tu unde ar trebui să mergi pentru acest job?
roxana
Buna
Ma tot bate gandul ca in aceasta vacanta sa merg si cu pustiul de 5 ani dupa noi. Ai idee daca in tripurile ce se fac cu barca de exemplu cand pleci pt snorkeling sau sa vezi alte insule exista o limita de varsta?
Merci
Ramona
Bună!
Nu există restricție de vârstă. În tururile pe care le-am făcut eu nu am avut copilași în barcă, însă am văzut pe mal – așteptând îmbarcarea. Dacă cel mic este mai aventuros și îi place mare cred că este ok. Trebuie avut în vedere că tururile durează destul de mult – o zi întreagă. Prânzul se ia pe una dintre insule sau pe barcă și constă în fructe de mare, orez, grătar, pește, fructe. De la mai multe opriri a trebuit să ajungem la barcă înot sau să trecem printr-un fel de crăpături ca să ajungem la diverse lagune / peșteri. Turul C a fost cel mai aventuros, dar și marea era destul de agitată. Banka poate deveni zâlțâitoare, e bine să ai pregătite niște pungi. 🙂 Deși toate bărcile au veste de salvare, pe care ești obligat să le porți, nu au și mărime de copii, poate ar fi de luat în calcul să aduci una cu tine. Și papucei de apă, ăștia sunt buni și pentru tine, de multe ori sunt pietre în apă. În rest peisajele recompensează la maxim! 🙂
Sper să fie de ajutor. Eu nu am călătorit niciodată cu copilași, nu am prea mare experiență în zona asta. Dar cred este fezabil.
Călătorie frumoasă!
Raul C
In Bohol tour urile catre Balicasag erau restrictii de varsta pentru copii, deasemenea la Whale Shark watch in Oslob era de minim 8 ani ! Trebuie verificat inainte….vb despre turuile autorizate ! Se pot face la mica intelegere cu localnicii doar c anu garantez cat de safe sunt !
Dragos
Pentru a intra in Filipine la immigration au cerut sa ai cumparat si biletul de avion pt iesirea din Filipine?
Ramona
Salut!
Da, trebuia să am și biletul de întoarcere. Sau de ieșire către o altă țară. Ni le cerut Cebu Airlines și la îmbarcare, în Dubai, înainte să intrăm în avion. (ceea ce a fost ușor dubios, că de la ei le luasem, dar cred că era complicat să verifice în momentul ăla).
Uite, trebuia să scriu și asta în articol. 🙂
Marius
Salut!
Foarte utile sfaturile 🙂
Plecam si noi curand in Filipine cu un traseu asemanator. Ce companii de tururi recomanzi pentru El Nido /Coron?
Am vazut ca sunt destul de multe dar prefer sa merg pe recomandari in astfel de cazuri.
Multumesc!
Ramona
Salut! Mulțumesc mult, mă bucur că ai citit și găsit utile informațiile. Sincer, deși făcusem un mic research pentru companiile care fac tururi în Bacuit (și ieșiseră câștigătoare Caera Travel, Hello El Nido și El Nido Paradise – de pe site ul cărora am aflat multe informații utile despre transport), la fața locului am decis să le cumpărăm de la hotel, staff-ul era tare simpatic și primeam și un discount de vreo 20%. Sunt atât de multe agenții, iar tururile merg cam în același locuri, încât e greu să faci diferență. Ne-au plasat prin diverse bărci și a fost perfect. 🙂 aici am scris mai mult despre tururi punctual https://www.insandale.ro/2018/01/02/toate-nuantele-de-turcoaz-palawan/
Raul C
Sal am fost in Filipine in 2016 -Manila, Vulcanul Mayon- Legazpi, Bohol(Dumaluan Beach,tarsieri,chocolate hills,loboc river cruise, firefly tour etc) Banaue si Batad rice terraces.
Saptaman viitoare o comitem din nou – Manila, a doua zi inCebu mic dejun la Top of Cebu si activitati .Whale shark in oslob,kawasan falls canyoneering , badian beach,moalbal) apoi Palawan el nido cateva zile, cebu din nou – osmena peak si turul istoric al orasului. De acolo feribot din nou in Bohol(/insula mea preferata in Filipine) de data asta nu vreau sa ratez Anda beach si Cave pools in partea de est, insula alaturata Pamilacan. Din bohol feribot spre Camiguin (cimitirul scufundat) izvoare fierbinti,vulcani etc si de acolo inapoi in Manila turul istoric al orasului street food in cel mai vechi china town din lume si incheierea o cina de vis la Raffles(Mireio) roofbar terrace cea mai buna panorama din Manila
Marina
Bună, ai avut nevoie de un alt permis de conducere acolo?
Mulțumim!
Ramona
Bună! Noi am închiriat doar scuter și pentru ăsta nu ne-au cerut permis deloc :)) Doar ne-au crezut pe cuvânt că știm să îl conducem și s-au uitat cam ciudat când am insistat că îl vrem cu cel cu Dora the Explorer.